Jerkbaitfiskeri

Jerkbaitfiskeri

 

Jerkbaits er en slags wobler, hvor man tilfører agnen liv ved at rykke den gennem vandet med små slag med stangsidsen. Fiskemetoden er forholdsvis ny i Danmark, men har med rekord-hast fanget interessen hos mange, nybegyndere som erfarne, geddefiskere over hele landet.

 

Vi har i flere år selv fisket med jerkbaits som vores klart primære fiskemetode, og kan kun sige, at det både er rigtig underholdende, men også ganske effektivt. Teknikken er en super aggressiv fiskemetode, som dermed også primært tiltrækker aggressive fisk, og det resulterer ofte i nogle ganske dramatiske hug og heftige fights.

 

Metoden kommer (som navnet måske afslører) oprindeligt fra USA, hvor hardcore muskyfiskere igennem tiden har fanget rigtig mange fisk på metoden. Sidenhen er teknik, agn og grej blevet "tilpasset" de europæsike forhold (og gedden), og jerkbaitfiskeriet gjorde for alvor sit indtog i Danmark omkring 2006, da den svenske film "Gäddfeber" kom i butikkerne.

 

Grejet vi selv bruger og anbefaler korte og kraftige stænger med multihjul og kraftig line. Vores stænger er 6 – 6,6 fod lange, og har en kastevægt på 90 – 180 gram. Mange vil måske frygte, at man med en så kort stang, vil have en ret begrænset kastelængde, men det er slet ikke tilfældet, da flere af disse agn er som et missil i luften. Vælger man en meget længere stang, så vil man til gengæld ikke være i stand til at "jerke" så let og have samme føling med agnen, som med den korte stang. At stangen også skal være en anelse stiv skyldes, at en blød stang ikke vil kunne give de samme ryk ud til agnen, og dermed dræbe noget af den aggressive gang i vandet, som disse agn har, men mindst lige så vigtigt, for at man kan sætte krogene i modhugget.

 

Fiskemetoden stiller især store krav til hjulet, idet de mange hårde træk i linen, og kast med tunge og hurtigt accelererende agn kan slide de fleste hjul op. Typisk er multihjul at foretrække, da fastspolehjul ikke kan holde til det tunge fiskeri i længden, men vælger man de mindre jerkbaits, så ville et fastspolehjul sikkert sagtens kunne klare det. Vores første multihjul var efter 6 måneder godt slidte, og efter et år, var både tandhjul, lejer mm. fuldstændig færdige. Mange af de danske grej-forhandlere har absolut ingen kendskab til, hvad jerkbaitfiskeri kræver af grejet, så søg information på nettet omkring, hvad der kan holde. Vi har selv hhv. ABU Revo Toro 61, 51 HS og ABU 5601 Predator hjul, og de holder indtil videre fint, men ligger selvfølgelig også i den dyre ende. Shimano Curado samt flere af de større multihjul skulle også kunne holde, men dem har vi ingen erfaringer med. Selv foretrækker vi hjul med høj udveksling, da det så er nemmere at holde linen "stram" under fiskeriet.

 

At kaste med multihjul kan indledningsvist godt være lidt af en prøvelse, og er det første gang du fisker med multihjul, så er det vigtigt, at du får justeret hjulets bremsesystemer rigtigt, for at undgå overløb på hjulet. Et multihjul er oftest udstyrret med to bremsesystemer, en centrifugalbremse og en generel modstands-bremse, og vi vil her forsøge at forklare, hvordan man indstiller disse bedst. Kunsten i at kaste med disse multihjul er 30 % teknik og 70 % det rette set-up.

 

En forkert indstillet centrifugalbremse er det der oftest skaber problemer for begyndere, og det er lidt forskelligt fra hjul til hjul, hvordan man indstiller disse. På nogle hjul er der på siden (oftest højre side ved venstrehånds-hjul og omvendt) en knap til at justere centrifugalbremsen, og det giver sjældent nogen problemer, da man jo bare kan starte med meget modstand, og så langsomt slække på dette, når man får bliver mere fortrolig med kasteteknikken.

 

Er der ikke en sådan knap, kan man under sidedækslet aktivere/deaktivere centrifugal-bremseklodserne (de små rød/orange dimser), så man får den ønskede modstand under kastet, alt efter vægten på agnen. Jo tungere agn, jo mere modstand ønsker man, og til jerkbaits plejer det at være fint med 4-6 klodser aktiverede (på flere hjul er der kun 4). Er klodserne presset helt ind, er de låste og dermed inaktive. Trækker man dem ud, kan de glide frit frem og tilbage, og når spolen så accelerer, griber de fat i skålen på dækslet, og skaber den fornødne modstand. Simpelt nok, når man ved hvordan det virker.

 Revo Toro 51 med sidedækslet pillet af         Daiwa Megaforce, med justerngsknap

 Her er der aktiveret 4 bremseklodser                 Ikke just et jerkbait hjul dog

 

Den genrelle bremse (venstre side ved venstrehånds-hjul) skal ikke indstilles for hårdt, da det slider meget på hjulet. Som udgangspunkt skal den ikke stilles strammere, end at man kun lige forhindrer spolen i at kunne bevæge sig fra side til side.

 

Når man kaster, er det vigtigt, at man altid sætter tommelfingeren løst på spolen, lige inden agnen rammer vandet. Det er de færreste hjuls kastebremse, der kan forhindre overløb, når agnen stopper brat.

 

Vi bruger selv fletline på 0,28 - 0,40 med brudstyrke omkring de 25 kg og opefter. Grunden til denne kraftige line er, at man ved kast lægger utrolig meget pres på linen, og at linen også får nogle tæsk under selve fiskeriet. Det er derfor strengt nødvendigt, at man jævnligt kontrollerer sit grej, da den mindste flosse på linen eller flænge i et keramisk øje på stangen vil gøre, at linen knækker under udkast.

 

Forfanget er ofte helt stift og monteret med kraftige låse. Det stive forfang hjælper til, at de store kroge på agnen ikke hægter sig på linen, hvorfor de stive forfang især kan anbefales til begyndere. Vi bruger selv bøjelige titaniumforfang og/eller 1,00 nylon- eller flourcarbonforfang. Men til at starte med er det en god ide at bruge disse stive forfang, da de gør fiskeriet en anelse nemmere.

 

Agnen er nogle store "woblere", som ikke er monteret med en ske i snuden. De fleste jerkbaits går nærmest livløst gennem vandet, hvis man ikke via stangen tilfører dem liv. Man bestemmer altså selv, om agnen blot skal vrikke langsomt igennem vandet (mange små nøk med stangen), eller om den skal lave store og brede udslag (hårdere slag, med længere pauser), og om den i spinstoppet skal stå med siden til mm. Der er rigtig mange muligheder for selv at styre sine agn, og det giver en vis tilfredsstillelse, når man så lykkedes med at fange noget.

 

Efterhånden som jerkbaitfiskeriet har udviklet sig, så agnene gjort det samme, og man kan efterhånden købe et hav af forskellige variationer. Gliders, sliders, poppers, tailbaits, swimbaits, walk-the-dog baits osv er nogle af de udsagn, man jævnligt bliver præsenteret for. Det kan derfor være ret svært til at starte med, når man skal vælge mellem alle de forskellige agntyper.

 

Vægten på jerkbaits svinger meget, og man kan godt få nogle mindre modeller ned omkring 20-25 gram, som sagtens kan fiskes på let grej. Dog ligger de fleste fra omkring 60-70 gram til 110 gram, og i den helt tunge ende, så kan man også finde agn, som kommer op på de 150 gram eller mere.

 

De agn vi har brugt mest og haft størst succes med er Strike Pros "Buster Jerk", "Buster II" og "Big Bandit", Zalts jerk- og tailbait eller Savage Gears "Deviator" og deres swimbait "4-Play", som man også kan jerke ind - Dem går man sjældent galt af. Håndlavede træbaits har en anden gang og "svæv" i vandet, og alt efter producent, kan de også være rigtig gode, men som oftest også lidt dyere i anskaffelse.

 

Teknikken kræver lidt øvelse, før man behersker den. Vi kan godt være tilbøjelige til at sammenligne det lidt med fluefiskeriet, idet man på de første par ture godt kan blive udfordret på tålmodigheden.

Hold om stangen sådan, at triggeren er imellem ringe- og lillefingeren, og så man har hjulet liggende i håndfladen. Det er med til at gøre, at man opnår en god balance i stangen, og gør fiskemetoden mere ubesværet og naturlig.

 

Så slår/vipper man stille og roligt stangen ned mod vandet, og imens stangen er på vej op igen, så kører man line ind på hjulet, sådan at man holder kontakten til agnen (det kræver lidt øvelse). Man skal altså ikke køre line ind hele tiden. Man får ofte af vide, at man skal holde linen stram, og dette er også sandt, men dog en sandhed med modifikationer. Man skal holde kontakten til agnen, så man hele tiden kan mærke, om der er noget der hugger - Men holder man linen alt for stram, så forhindrer man også agnen i at slå ud til siden og få et naturligt "svæv" i vandet. Typisk vil man efter et par ture have fundet en rytme, og så begynder det at blive lettere. Start evt. med en højtgående agn, som du kan følge imens du fisker - På den måde er det nemmere at lære agnens gang at kende og få det grundlæggende på plads.

 

Selve jerk-teknikken består som sagt i, at man slår/vipper stangspidsen ned imod vandet, hvilket giver nogle ryk i agnen, som får den til at kaste sig fra side til side. Hele pointen med jerkbaitfiskeriet er, at man selv bestemmer agnens gang i vandet, og på den måde at undgå, at det bliver for monotomt. Så lad være med bare at stå og jerke derudad - Lav ophold imellem. Til at starte med, er det en god ide at tælle "slagene", indtil det lige sidder på rygraden. 1-2-3... 1-2...1-2-3-4-5... 1...... 1.... 1-2-3.. 1-2... 1-2-3-4...1-2.. osv. Varier hele tiden i pausernes længde og antallet af ryk. Ofte hvis fiskene bare følger, så har vi oplevet, at hvis man pludseligt fisker meget aggressivt og hurtigt, med korte pauser og hårde slag i agnen og mange gentagelser, så kan det provokere fisken. Andre gange skal det være det modsatte, og så skruer man ned for tempoet og bare nøkker agnen roligt derudaf og med lange pauser imellem.

 

Fisker man med tail- eller swimbaits, så er det ikke nødvendigt at slå nært så hårdt med stangen, da disse agn har "sit eget liv" i vandet, og ikke skal arbejdes helt så hårdt. De fleste tail- og swimbaits vil også sagtens kunne fiskes på almindeligt til tungt spinnegrej, hvis man ikke har brug for at flå dem igennem vandet. Her er vores erfaringer, at længere indtag med pauser imellem, og til tider et lille nøk med stangen, er en god måde at fiske dem på. Igen så bestemmer man altså selv, hvordan agnen skal bevæge sig i vandet. Men tail- og swimbaits' store force er, at de både kan fiskes langsomt og meget aggressivt, og at man konstant kan skifte i indtagningen, uden at agnen bliver "livløs".

 

Oplevelsen ved hug er i særklasse, og gedderne hugger ofte for fulde skrald, når det er på jerkbait. Ved fiskeri med de højtgående jerkbaits, så er det meget normalt, at fisken kommer helt eller delvist fri af vandet i hugget, eller at man ser hugget, før man mærker det, idet gedden går fuldstændig amok i vandoverfladen. Vi er med tiden næsten blevet afhængige af hugget på en jerkbait, for det giver bare et godt andrenalin-kick, når der virkeligt bliver hamret til ens agn.

 

Den korte og stive stang sammen og den uelastiske og stærke fletline gør, at man virkelig har kontakt til fisken. Mange mener, at den stive stang og den kraftige line er med til at tage toppen af fighten. Det vil vi nu ikke mene, selvom vi dog godt vil erkende, at man har voldsom meget magt i sådan en stang. Men den stive og korte stang og den uelastiske line gør, at man i stedet for flex på klingen, bliver nød til at give efter i armen, ligesom at stangen jo ikke dræner halvdelen af udløbet. Man mærker samtlige rusk direkte op i armen, og den mener vi i den grad kompenserer for den manglende flex klingen.

 

 

Vi vil meget gerne understrege, at dette selvfølgelig ikke er nogen facitliste, men blot beretninger om vores erfaringer. Artiklerne er derfor ment som inspirationskilder og ikke andet.

Ondfisk.dk © 2008

 

Ondfisk-teamet

 

 

Thomas Wang

Bosiddende i Esbjerg-området.

 

Yndlingsfiskemetode er store gedder på jerkbait og gerne i perioden, hvor de kan fiskes på helt lavt vand.

Elsker det adrenalinkick man får, når gedderne tager agnen hårdt og aggressivt. Ynder også en langsom swim-bait, en hurtig spinner eller en tur med fluestangen.

 

Fisker også en del på de jyske kyster efter bl.a. havørreder.

 

Båd: Askeladden 475 Fighter

 

PR-gedde: 13,6 kg

 

Skriv til Wang

 

 

 

Ronnie Bull

Bosiddende på Hornsherrede imellem Roskilde- og Isefjorden på Sjælland.

 

Yndlingsfiskemetode er store brakvandsgedder på fluestangen, og ynder selv at binde fluerne, tilpasse forfang, liner og alt hvad dertil hører.

Står heller ikke af vejen for fiskeri med jerkbait, store gummidyr eller en kæmpe spinner, som helst skal "Burnes".

 

Besøger også jævnligt Roskilde og Isefjorden efter havørrede, aborre eller bare hornfisk for sjov.

 

Båd: Linder 400 Sportsmann.

 

PR-gedde: 10,5 kg

 

Skriv til Bull